Hakkımızda

1997-1998 Akademik Yılı’nda 3 öğretim üyesi, 1 araştırma görevlisi ve 56 lisans öğrencisi ile eğitim-öğretime başlayan bölümümüz nitelikli bir eğitim hedefiyle yoluna devam etmektedir. Kuruluşumuzun üçüncü yılında lisans eğitiminin yanı sıra yüksek lisans (master) eğitiminin de verilmeye başlandığı Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, 2003-2004 akademik yılında ise Kamu Yönetimi Doktorları’nı Doktora Programı ile yetiştirmeye başlamıştır.

Çağdaş ilkeler ışığında geleceğin kamu personelini, dahası yöneticilerini yetiştirmeyi hedefleyen bölümümüz, bu kurum ve kuruluşlarda hâlâ çalışmakta olan kişilerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme amacı da taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda verilen eğitim öğrencilerimizin toplumsal süreçleri anlama ve yorumlama, yönetim süreçlerini ve siyasal yapıyı irdeleyebilme yetilerini geliştirme hedefiyle aynı doğrultuda ilerlemektedir.

Mezunların Çalışma Alanları

Bölümümüzün temel hedefleri doğrultusunda yetiştirilen lisans mezunlarımız özellikle merkezi yönetimin ve yerel yönetimlerin değişik birimlerinde kamu görevlisi olarak, finans kurumlarında, bankalarda ve medya gibi kamusal ve özel kurumlarda orta ve üst düzey yönetici olarak çalışabilirler. Ayrıca kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri de mezunlarımızın çalışabilecekleri kuruluşlardır.

Kamu Yönetimi yüksek lisans ve doktora programını başarıyla tamamlayan öğrenciler ise, kamu yönetimiyle ilgili çeşitli alanlarda kariyer yapacak donanıma sahip olduklarından, gerek ülke gerekse bölgesel düzeyde kamunun ve özel sektörün taleplerini karşılamakta; ayrıca üniversitelerin kamu yönetimi bölümlerinde akademisyen olarak çalışabilmektedirler.

Bölümde Verilen Eğitimin İçeriği

Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerine kamu yönetimi alanını çok yönlü bir bakış açısıyla ele alarak; Siyaset Bilimi, Yönetim Bilimleri, Kentleşme ve Çevre Sorunları ve Hukuk Anabilim Dalları’na ilişkin dersler vermektedir. Bu bağlamda siyasal teoriler, ilk çağlardan günümüze siyasal düşünceler tarihi, siyasal sistemler, devlet kuramları, anayasa, Türk Anayasa düzeni, çağdaş devlet sistemleri, yönetim bilimleri, yönetsel yargı, kentleşme ve çevre sorunları, toplumbilim, Türk siyasal hayatı, demokrasi kuramları, kentleşme ve konut politikası, kent ekonomisi öğrencilerimizin aldığı kapsamlı eğitimin yalnızca bir kısmını oluşturmaktadır. Bölümümüzün eğitim dili Türkçe olup, yabancı dili yeterli olmayan öğrencilerimiz isteğe bağlı olarak hazırlık sınıflarına yerleştirilmektedir.

Bölüm içinde yer alan anabilim dalları dışında, Fakültemizin diğer bölümlerinden de öğrencilerimiz ders almaktadır. Özellikle ilk iki yıl temel alan dersleri ile yetiştirilen öğrencilerimiz üçüncü ve dördüncü eğitim yıllarında uzmanlığa yönelik dersler almakta, bu doğrultuda ilgi ve tercih ettikleri istihdam alanlarına yönelik olarak seçimlik derslerden de faydalanabilmektedir. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri gerek ders gerekse tez konusu olarak dünyadan, bölgemizden ve ülkemizden siyasal, hukuksal, yönetsel olayları araştırma, inceleme, yorumlama çabası ile yetiştirilmeye çalışılmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Program Çıktıları

  1. Siyaset, yönetim, hukuk, kent/çevre ve bunlarla ilişkili diğer sosyal bilim alanlarına dair kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  2. Türkiye’nin siyasal, yönetsel, toplumsal ve hukuki yapısının özelliklerini bilir.
  3. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında edindiği bilgileri kullanarak alanıyla ilgili verileri, olguları, sorunları analiz eder, yorumlar ve değerlendirir; çözüm önerileri sunabilir.
  4. Çalışmalarında bilimsel ve mesleki etik ilkelerine uygun hareket eder.
  5. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanına giren konularda bir araştırmayı bağımsız ve/veya bir ekibin üyesi olarak yapabilir; alanıyla ilgili nitel ve nicel araştırma tekniklerini kullanabilir.
  6. İnsan hak ve özgürlükleri, demokrasi, yurttaşlık, sosyal adalet, kamu hizmeti ve kamu yararı, tarihi kültürel değerlerin korunması, çevre koruma konularında gerekli bilince sahip olur.
  7. Yerel, bölgesel, ulusal ve küresel sorunları ve süreçleri karşılaştırmalı bir yaklaşımla tartışır ve analiz eder.
  8. Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünce yoluyla çözüm üreten bir yöneticilik profiline sahip olur.
  9. Siyaset bilimi ve Kamu Yönetimi alanında araştırma, raporlama ve sonuçları güncel teknikler yardımıyla sunma deneyimine sahip olur.
  10. Siyaset ve yönetim alanında katılım, yönetişim, açıklık, etik yönetim, etkinlik ve performans denetimi ilkelerini bilir ve uygular.
Yönetim
Bölüm Başkanı  
Prof. Dr. Faruk ATAAY

Mail: fataay@akdeniz.edu.tr

tel: 310 1844
Bölüm Başkan Yardımcısı  
Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Selim ALKAN

Mail: yavuzselimalkan@akdeniz.edu.tr

tel: 310 6400
Bölüm Sekreteri  
Cüneyt ÖZTUĞ

Mail: kamuyonetimi@akdeniz.edu.tr

tel: 310 1817

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Danışma Kurulu

Prof. Dr. Faruk ATAAY, SBKY Bölüm Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Ali ERDEM, SBKY Öğretim Üyesi

Dr. Atıf ÇİÇEKLİ, Antalya Vali Yardımcısı

Harun REŞİTHAN, Kaymakam

Orhan ÖZKAN, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörü

Eklenme tarihi :6.03.2023 15:30:47
Son güncelleme : 14.09.2023 12:46:55